Wij zijn allemaal anders. Niemand is gelijk. Onderzoek op de werkplek toont aan dat hoe meer diversiteit er is, hoe meer creativiteit er ontstaat, hoe meer mensen zich thuis voelen en hoe beter zij werken. Diversiteit en inclusie in de praktijk.
Ik vind dat onze samenleving moet garanderen dat iedereen zichzelf kan zijn. Zoals ons verkiezingsprogramma zegt: “Voor het recht van vrouwen op zelfbeschikking over hun leven en lichaam. Voor gelijke behandeling van man en vrouw, hetero en homo, trans en andere groepen. Voor vrijheid van meningsuiting en vrijheid om te geloven wat je wilt, zolang we ook samen streven naar emancipatie, gelijkwaardigheid en de vrijheid van een ander.“
Concreet betekent dit dat de positie van vrouwen en lhbti+-ers verder verbeterd moet worden, beginnende bij gelijke beloning van vrouwen, wettelijk regelen van meerouderschap en transitieverlof.

Nederland wordt diverser door mensen met een migratieachtergrond. Dit moeten wij omarmen. Iedereen wordt gevraagd actief mee te doen. Alleen door gemeenschappelijk te emanciperen kunnen we met elkaar verbonden blijven. Helaas zien we dat mensen met een migratieachtergrond vaker tot de kwetsbare groepen behoren. Dat moet veranderen. Iedereen gelijkwaardig mee laten doen: daar draait het om. Vooral in een open en diverse samenleving is zelfontplooiing belangrijk. Dit lukt het beste als de samenleving ook inclusief is.
Op school zal het vak burgerschap leerlingen leren over de verschillen die bestaan in de maatschappij, of het nu over de leefstijl van lhbti+-ers gaat of het Divalifeest van Hindoes. Leerlingen leren een open houding aan te nemen ten opzichte van die verschillen en daar waardering voor op te brengen. Eveneens leren zij over basisrechten voor iedereen.
Kortom het recht om jezelf te zijn.